TIG lassen
Wat is TIG-lassen?
TIG-lassen (Tungsten Inert Gas) staat ook wel bekend onder de naam argonarc-lassen. En kenmerkt zich door het gebruik van een massieve, niet afsmeltende wolfraamelektrode. De elektrode, de boog en het lasbad worden door een inert gas tegen luchtinvloeden beschermd. Eventueel toevoegmateriaal (TIG-staaf of massieve draad) wordt apart aan het lasbad toegevoegd. Bij het TIG-lassen verkrijgt men buitengewoon schone lassen van zeer hoge kwaliteit. Omdat er geen slak ontstaat is er ook geen gevaar voor slakinsluitingen zodat de uiteindelijke las nauwelijks gereinigd hoeft te worden. TIG-lassen kan voor praktisch alle metalen worden toegepast en het proces leent zich uitstekend voor zowel handmatig als geautomatiseerd lassen.  Het wordt uitgebreid toegepast voor het maken van kwaliteitslassen in de nucleaire-, chemische-, luchtvaart- en voedingsindustrie.

Opleidingen

Niveau 1
 • TIG-lassen – Staal – beginners – 18 lessen Het lassen van eenvoudige werkstukken van ongelegeerd staal in positie PA en PB volgens EN-ISO 6947.
 • TIG-lassen – RVS – beginners – 18 lessen Het lassen van eenvoudige werkstukken van RVS in positie PA en PB volgens EN-ISO 6947.
 • TIG-lassen – ALU – beginners – 18 lessen Het lassen van eenvoudige werkstukken van aluminium in positie PA en PB volgens EN-ISO 6947.
Niveau 2
 • TIG-lassen – Staal – gevorderden – 18 lessenHet lassen van eenvoudige werkstukken van ongelegeerd staal in positie PB, PC, PD en PF volgens EN-ISO 6947.
 • TIG-lassen – RVS – gevorderden – 18 lessenHet lassen van eenvoudige werkstukken van austenitisch roestvaststaal in positie PB, PC, PD en PF volgens EN-ISO 6947.
 • TIG-lassen – ALU – gevorderden – 18 lessenHet lassen van eenvoudige werkstukken van aluminium in positie PB, PC, PD en PF volgens EN-ISO 6947.
Niveau 3
 • TIG-lassen – RVS – gronddiploma – 24 lessen Het lassen van werkstukken van austenitisch roestvaststaal in positie PB, PC, PF en PH volgens EN-ISO 6947.
 • TIG- lassen – ALU – gronddiploma – 24 lessen Het lassen van werkstukken van  aluminium in positie PA, PB, PC, PF en PH volgens EN-ISO 6947.
Niveau 4

TIG-lassen – vakdiploma – 24 lessen Het lassen van pijp, respectievelijk plaat opgebouwde werkstukken van ongelegeerd staal, austenitisch roestvaststaal en aluminium(legeringen) in positie PB en PH volgens EN-ISO 6947.

Opleidingsduur

 • Niveau 1 en 2: 5 maanden (één avond per week).
 • Niveau 3 en 4: 8 maanden (één avond per week).

 

Lesdagen en lestijden

Data:

MAANDAGAVOND 11 SEPTEMBER ALLEEN NIVEAU 1 EN 2.

DINSDAGAVOND 12 SEPTEMBER ALLE NIVEAUS.

Instromen: tussentijds instromen is mogelijk in overleg

Tijdstip: van 18:00 tot 21:15 uur

Prijzen

De actuele prijzen kunt u vinden: > direct inschrijven Let op: De cursusprijzen zijn exclusief examen- en boekengeld.

De prijzen van het NIL voor schooljaar 2022-2023 zijn:

 • De NIL-examenkosten voor niveau 1 en 2 zijn € 95,00
 • De NIL-examenkosten voor niveau 3 en 4 zijn € 450,00

De prijzen van het NIL zijn voor schooljaar 2023-204 zijn nog niet bekend, eventuele prijsstijgingen worden doorberekend.

Toelatingseisen

Voor de opleidingen op niveau 1 en 2 gelden geen specifieke toelatingseisen. Als toelatingseis voor niveau 3 en 4 geldt het diploma van het voorliggende niveau.

Praktijklessen

U ontvangt bij de start van de cursus een map met daarin alle opdrachten. Tijdens de laspractica begeleiden onze docenten u met individuele aandacht.

Theorielessen

De opleiding bevat naast de praktijklessen ook theorielessen. Theorielessen ondersteunen de praktijkvaardigheden. U leert onder andere over processen, apparatuur, materiaalgedrag, constructieleer en berekeningen. De theorielessen worden in overleg met de cursisten ingepland.

Examens

De examens voor opleidingsniveau 1 en 2 worden afgenomen door de docenten van Lasopleiding Gouda. De examens worden beoordeeld door een gedelegeerde van het NIL. De examens voor niveau 3 en 4 worden afgenomen en beoordeeld door een gedelegeerde van het NIL.

Examen zonder theorie? Dat kan

Heeft u moeite met het leren van de theorie? Voor de opleidingen tot en met niveau 3 is het mogelijk om alleen het praktijkexamen te doen. U behaalt dan een praktijkdiploma.

Actueel

In Nieuws
Gepubliceerd

OPEN AVOND

Open avond 28 augustus 2023 U bent maandagavond 28 augustus van harte welkom om een kijkje te nemen tijdens onze open avond. Onder het genot van een kopje koffie kunt u rondkijken en onze [...]

 • Hoog slagingspercentage
 • Vakbekwame docenten>20 jaar ervaring
 • Toezicht van NIL
 • Kleine lesgroepen
 • 30 professionele opleidingen
 • Erkende certificering
 •  

Uw keuze kunnen maken? 

Wilt u meer informatie?

Contact

Zend ons een email, we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst.

Start typing and press Enter to search