Opleiding of cursus volgen?
NIEUW!!! Meer uit je hobby halen? Heb je in je schuur een lasapparaat maar weet je niet wat de mogelijkheden hiermee zijn, of besteed je laswerk altijd uit en denk je waarom doe ik het eigenlijk [...]
Als professioneel lasser kun je een lasdiploma halen of lascertificaat. Ga je een lascertificaat halen voor een bepaald lasproces dan kunnen variabelen zoals laspositie, lasnaad of toevoegmateriaal verschillen. Belangrijk is om te weten om wat voor laswerkzaamheden het precies gaat. Wil je een lascertificaat halen voor MAG-lassen, dan wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen verschillende lasdraden (Massieve draad, Rutiel-gevulde draad, metaalpoeder-gevulde draad, etc.) Naast lasproces, zijn onder andere afmetingen materiaal, materiaalsoort en laspositie essentiële variabelen. De kunst bij het kwalificeren is om met zo min mogelijk certificaten, zo breed mogelijk gecertificeerd te zijn.
Een lascertificaat halen, hoe werkt dat?
Wil je een lascertificaat halen, dan dien je aan de hand van een lasproef aan te tonen te beschikken over de juiste vaardigheden. Hiermee toon je aan desbetreffende werkzaamheden op een veilige, verantwoorde en kwalitatief goede manier uit te voeren. De beproeving gebeurt onder toeziend oog van een externe lasdeskundige, welke door een officiële certificerende instantie is geaccepteerd. Deze lasdeskundige stelt vast of het zogeheten proefstuk voldoet aan de visuele acceptatiecriteria. Indien akkoord bevonden wordt het werkstuk naar een laboratorium gestuurd voor aanvullende onderzoeken. Dit kunnen zijn; breek-proef, macro, röntgenfoto. Zijn deze onderzoeken positief, dan is de lasserskwalificatie geslaagd en ontvangt de lasser in kwestie zijn of haar certificaat.
Verlengen van lasserskwalificatie
Een lasserkwalificatie is twee jaar geldig, mits halfjaarlijks verlengd, wat inhoudt, dat u door middel van onderzoeks-rapportage aantoont, dat de lasser nog over de vaardigheid beschikt waarvoor hij gekwalificeerd is. Dit kan door NDO-rapportage van laswerk, wat in het geldigheidsgebied van de kwalificatie ligt. Wanneer dit er niet is, dient er een werkstuk vervaardigt te worden, wat qua afmeting, materiaal, positie en lasproces in het geldigheidsgebied van de kwalificatie ligt, teneinde rapportage te verkrijgen, op basis waarvan de verlenging kan geschieden.
Voor de laatste halfjaarlijkse verlengingstermijn moet rapportage van twee werkstukken, zoals gelast voor de oorspronkelijke kwalificatie worden verkregen. Daarna moet alle onderliggende rapportage van de geldigheidsduur van het certificaat met het behaalde certificaat worden voorgelegd aan een gedelegeerde van de keuringsinstantie. Wanneer e.e.a. in orde wordt bevonden zal het certificaat verlengd worden, waardoor het wederom twee jaar geldig blijft, mits halfjaarlijks door gestempeld door een lasdeskundige.
Practicum op locatie
Voor het afnemen van de lasserskwalificatie verzorgen wij cursussen op maat. Deze vinden plaats in het laspracticum, of desgewenst ook bij u in het bedrijf.
Meer informatie?
Neem contact op. Samen vinden we de juiste oplossing voor u of uw bedrijf.